Een nieuwe manier van communiceren

Jack Chen en Dennis Schuivens zijn afgestudeerd aan het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie. Tijdens een ontwerp onderzoek werden zij geraakt door de aangrijpende gevolgen van dementie en het verlies van contact. Ze onderzochten wat mensen met elkaar in verbinding brengt en hoe je moeizame communicatie kunt vergemakkelijken.

Tast en geluid

Ze ontdekten dat mensen met dementie gevoelig zijn voor dynamische prikkels, dingen die veranderen. Daar maakt de CRDL gebruik van, waarbij niet toevallig is gekozen voor tast en geluid. Tastzin is een van de meest directe zintuiglijke ervaringen. Een aanraking is nabij, intiem en persoonlijk; het overbrugt letterlijk fysieke afstand om contact te maken. Geluiden en muziek zijn een effectieve manier om herinneringen op te roepen. Daarnaast blijft het auditief geheugen van mensen met dementie lang intact. Door tast en geluid te verbinden helpt de CRDL het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is.


Jack Chen en Dennis Schuivens
"Alsof mensen wakker worden uit een winterslaap. Ze hebben niet alleen de ogen open, maar ze zien ook echt. Je ziet aan hun hele houding dat er iets met ze gebeurt. Ik vind het gewoon een heel goed ding. De CRDL maakt een heel speciale vorm van contact mogelijk. Echt uniek."

Anneke van de Plaats, Verpleeghuisarts, sociaal geriater en onderzoeker


Wilt u het zelf een keer ervaren, neem dan contact met ons op.

Vraag een demonstratie aan