MEEST GESTELDE VRAGEN

 

Op basis van het uiterlijk, omdat het instrument ons deed denken aan een wieg vanwege de beweeglijkheid en vanwege de vorm. Maar ook vanwege de aandacht die je besteed aan hetgeen de wieg je brengt, het feit dat het gaat om iets kostbaars (het contact). Je kunt het  ook in de arm nemen.  We zochten naar een naam die internationaal van toepassing kan zijn. Cradle kon niet als merknaam geregistreerd worden omdat het een zelfstandig naamwoord is, toen hebben we de klinkers eruit gehaald. We noemen het dus “Cradle" en schrijven CRDL. 

Het doel van de CRDL is het doorbreken van het sociaal isolement en het opnieuw definiëren van contact gebaseerd op wat er nog wél mogelijk is. We maken hierbij gebruik van communicatie waarbij niet de cognitieve vermogens doorslaggevend zijn, maar juist aandacht, geduld en aanraking. We creëren een vorm van gelijkwaardigheid tegenover elkaar waarbij iedere deelnemer gelijke mogelijkheden heeft om contact te maken en te genieten van elkaars invloed en aanwezigheid.

Mensen met dementie zijn gevoelig voor zintuigelijke prikkels: bewegingen, aanrakingen en geluiden die veranderen. De CRDL vertaalt aanraking in geluid. Vanuit de overtuiging dat ieder mens in elke levensfase primair behoefte heeft aan persoonlijke aandacht en contact is de CRDL ontstaan.

Om contact te vertalen naar geluid is het belangrijk dat er verbinding is tussen minimaal twee mensen en de CRDL. Zodat er een kringetje of gesloten circuit gevormd wordt. De software en de elektronica die verwerkt zijn in de CRDL herkennen door de kring die ontstaat de bewegingen en kunnen deze signalen vertalen naar verschillende geluiden.

De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting. Zo kan de CRDL bijvoorbeeld ingezet worden als gezamenlijke dagsluiting binnen een woongroep van 8 tot 12 mensen. Dit kan zelfs uitgebreid worden tot een nog grotere groep.

Door het middelste knopje op het bedieningspaneel in te drukken wissel je van geluidsbibliotheek.

Het is mogelijk om te werken met eigen geluiden in de CRDL. Hiervoor kun je geluidseffecten verzamelen en koppelen aan verschillende gebaren. Het werkt het beste als je de lengte van het geluidsfragment kunt verbinden aan de tijdsduur van de aanraking.

Je kunt de benodigde (.wav)files zelf opnemen met de audiorecorder van je telefoon of downloaden van internet. Op  www.freesound.org  kun je bijvoorbeeld een account aanmaken en gratis samples downloaden uit een database. Nadat je de geluidsfragmenten hebt gedownload, kun je ze simpelweg overschrijven met de naam van het gebaar waar je het fragment aan wilt koppelen. Zoals:

1. Firstcontact (korte losse ’toets’): < 1sec.
2. Stroking (strelen/wrijven): 3-5 sec.
3. Tapping (tikken/tokkelen): 3-5 sec.
4. Kneading (knijpen/drukken): 2-3 sec.
5. Holding (vasthouden): > 10 sec.
Wil je een compleet liedje of compositie koppelen aan een gebaar, dan kun je dit het beste doen onder het gebaar: ‘Holding’. Zolang je elkaar vasthoudt zal het fragment doorspelen.

Daarnaast heb je de mogelijkheid een achtergrondlaag: ‘Ambience’ toe te voegen, die niet gekoppeld is aan een specifiek gebaar. De ambience helpt je een sfeer/klankbeeld te creëren.

Overigens geven wij met enige regelmaat een (kosteloze) korte workshop in Haarlem aan gebruikers. De ervaring leert dat het kan helpen om de stappen samen te doorlopen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, laat het ons dan weten via info@crdlt.com.

De CRDL werkt met een meervoudig oplaadbare batterij. Dat zorgt ervoor dat de CRDL overal mee naartoe genomen kan worden en geen kabel- of locatiebelemmeringen heeft. Na ongeveer 5 - 6 uur aaneengesloten gebruik moet de CRDL worden opgeladen. Dat kan m.b.v. de bijgeleverde oplaadkabel.

De CRDL Basis kost €3.950,- excl. btw.

Uitvoering in kwalitatief hoogwaardig en massief edelhout; 
CRDL wordt geleverd compleet inclusief accessoires; 25 geprogrammeerde geluidsfragmenten, transportbox, oplaad-snoer en -stekker en gebruikers-handleiding

2 jaar garantie op electronica; Levering volgt inclusief gratis instructie aan key-personeel


De CRDL Compleet kost €4.950,- excl. btw.


De CRDL Compleet bestaat uit:CRDL Basis als hierboven omschreven inclusief:
Servicecontract Jaar 1,
plus 10 extra geluidsthema-bibliotheken,
plus speciaal vervaardigde CRDL Draagtas.

De CRDL kan ook gehuurd worden door zorginstellingen voor een periode van 24 of 36 maanden met een eenmalige aanbetaling van €500,- en een maandelijkse betaling van €195,- of €145,- (alle bedragen excl. btw).

Wanneer het niet mogelijk is om de CRDL direct aan te schaffen vanuit het budget van de instelling kunnen we assistentie bieden om aanschaf alsnog mogelijk te maken. In dat geval kan er gebruikgemaakt worden van een speciaal ingericht crowd-funding platform (WhyDonate.nl) waar de financiële middelen verzameld worden totdat het streefbedrag bereikt is. We bieden, naast het onafhankelijk platform, verder tips en aanbevelingen om de inzameling zo succesvol mogelijk te laten verlopen door gebruik te maken van social media en de goodwill die medewerkers en organisaties hiermee kunnen verwerven.

Op de CRDL is een garantie van 24 maanden van toepassing op de elektronica. Op de overige delen is de normale gebruiksgarantie van toepassing. Schade aan de CRDL door invloed van buitenaf, door ondeskundig, oneigenlijk of onjuist gebruik wordt niet door garantie gedekt.