Erik Zwiers maakte deze korte documentaire over de inzet van CRDL bij (diep-)verzonken mensen en hun omgeving, gefilmd in twee Belgische verzorgingstehuizen. Door verschillende perspectieven bijeen te brengen van zorgmedewerkers, mantelzorgers en een reflectie van hoogleraar Anne-Mei Thé, wordt belicht hoe de CRDL wordt gebruikt als een sociale interventie in de ouderenzorg.


Ervaringen

 Ervaringen van cliënten met de CRDL

Ervaringen van cliënten met de CRDL

Door de CRDL wordt contact weer mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. - zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking. Deze nieuwe manier van communiceren tussen familie, zorgverleners en cliënten kan een grote meerwaarde zijn voor alle betrokkenen. De CRDL krijgt hoge waarderingen van familieleden, verzorgers en specialisten.

Ervaringen van gebruikers met de CRDL

Hoe communiceer je met een naaste die in een andere realiteit leeft? Die er wel is, maar toch ook weer niet? Het is triest en pijnlijk om het contact te verliezen met degene van wie je houdt. De CRDL maakt een nieuwe manier van communiceren mogelijk tussen familie/zorgverleners en patiënten en kan een grote meerwaarde zijn voor alle betrokkenen. 

Ervaringen van het management met de CRDL

Creatieve productoplossingen zullen in de toekomsteen steeds grotere rol gaan spelen in de zorg. De CRDL helpt het isolement te doorbreken van mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen, ongeacht hun cognitieve vermogens.


De CRDL krijgt hoge waarderingen van
familieleden, verzorgers en specialisten.


"Opnieuw contact maken na hersenletsel brengt emoties teweeg
Gerton Woudt, senior begeleider bij InteraktContour: "Het lichamelijk contact binnen onze woon- en dagbestedingslocaties is met name ‘functioneel’. Maar hoe waardevol is het om ook eens één op één of in een groep contact te maken door middel van een prachtig vormgegeven voorwerp. Gemaakt van een prettig aanvoelend, natuurlijk materiaal, dat ook nog eens reageert op de aanraking(en) via klanken en geluiden. Misschien kan het zelfs een fantastisch middel zijn in de non-verbale communicatie tussen partners waar niet aangeboren hersenletsel er voor heeft gezorgd dat juist ook het elkaar aanraken wat meer naar de achtergrond is verdwenen. Of er zelfs helemaal niet meer is. Of dat een forse afasie de reden is dat verbale communicatie eigenlijk alleen een soort eenrichtingsverkeer is. Door de CRDL is er dan ineens wel weer een ‘klinkend’ contact. Dat raakt tot diep in je ziel. Dat zagen we bij onze cliënte Mary. Zij maakte die ochtend voor het eerst kennis met de CRDL. Ze voelde ‘m (Mary is blind) en hoorde vervolgens de geluiden en klanken... Er kwamen een brede lach en een dikke traan te voorschijn. Ze vond het fantastisch!”"

Gerton Woudt, Muziekagoog en Senior Begeleider, InteraktContour.

"We hebben zeer genoten van de demonstratie en zijn ervan overtuigd dat dit instrument past en ondersteunend kan zijn in de kwalitatief hoogstaande zorg die de medewerkers van Frankeland - Schiedam bieden aan de bewoners. Het heeft ons doen besluiten om de CRDL cadeau te doen aan het verpleeghuis."

Paul Dubber - Clara Dubber, Mantelzorgers.

"Wij zijn reuze enthousiast over het gebruik van de CRDL. Mensen vinden het zelf ook heel fijn. Ze worden er ontspannen van en er is ook veel herkenning van de geluiden. Een aantal bewoners heeft zijn eigen sd-kaartje met eigen muziek en geluiden. Erg leuk. Veel van de medewerkers en vrijwilligers zijn ook verbaasd om te horen en te zien wat er gebeurt met iemand wanneer er met de CRDL gewerkt wordt. Mooi, Mooi.. Een echte aanrader dus en er wordt ook veelvuldig gebruik van gemaakt."

Ingrid van Beek, verpleegkundige bij Atlant, Verpleeghuis Heemhof, afdeling Dahlia (Huntington) Apeldoorn.

"Het instrument helpt het isolement van mensen te doorbreken. De CRDL is een instrument dat makkelijk te bedienen is. Het is heel toegankelijk en het effect is direct zichtbaar."

Wytze van der Meer, Muziektherapeut bij Stichting Maeykehiem.

"Ik begeleid cliënten in de verschillende fasen van dementie. De CRDL gebruiken wij nu korte tijd. Het is ontroerend op te zien hoe de cliënten erop reageren. Je ervaart een ingang om contact te maken door muziek en geluiden. Dat merk je aan de lach die op iemands gezicht verschijnt. Daar word je zelf ook vrolijk van. Het gebruik van de CRDL raakt niet alleen de cliënten, maar ook de begeleiders en familie. Het is zo’n mooi moment wanneer je mensen uit hun geslotenheid kunt halen. Dat is echt fijn. Niet iedereen die wat verder in het dementieproces is, wil aangeraakt worden door andere mensen. Dat is ook niet per se nodig. Een van onze cliënten legde zelf twee handen op de CRDL en ontdekte dat er geluid uit kwam. Spontaan begon zij dit geluid zelf te maken. Zo’n moment is goud waard. Ik ervaar ook dat mantelzorgers enthousiast worden over het gebruik van de CRDL. Een van de familieleden heeft zich nu als vrijwilliger aangemeld om te helpen met het gebruik in een woongroep. Daar word ik helemaal blij van."

Corine Lenting, gespecialiseerd verzorgende en woon-zorgbegeleider bij ZorgSpectrum.

"Als Alzheimer Nederland is ons vertrekpunt dat er een zo goed mogelijke zorg en aandacht voor mensen met dementie is. We zien dat mensen in het laatste stadium van hun ziekte, wanneer ze moeilijk bereikbaar zijn, via de CRDL toch contact kunnen maken met anderen. Dat heeft een enorme waarde. De CRDL draagt eraan bij dat contact mogelijk is met mensen die vaak in zichzelf opgesloten zijn door hun ziekte. Dat kost wat tijd, maar het levert ook heel veel op."

Hans Eimers, voorzitter Alzheimer Nederland, Lekstroomgebied.

"Geweldig ! Prachtig vormgegeven en met name de interactie tussen 2 of meer mensen is belangrijk. Mooie manier om wezenlijk elkaar te bereiken, beter dan de beroepsmatige aanraking."

Jacobien Wegink, Persoonlijk Begeleider Welzijn Cordaan, Locatie Eben-Haezer, Amsterdam.

"Wat een mooie uitvinding, fascinerend, prachtig om te zien hoe mijn familielid erop reageert, onvoorstelbaar."

, Familie .

"Het lijkt of mensen als het ware ontwaken. Ze kijken op, soms lopen er tranen over hun wangen. Het is zo bijzonder om te zien wat het effect op onze bewoners is. Voor familie betekent het een nieuwe manier van contact, want door dementie verliezen zij vaak het vertrouwde contact dat ze hadden. Nu al lijkt de CRDL van grote meerwaarde voor het leven van de bewoners, maar zeker ook voor familie en zorgpersoneel."

Paula Jager, Hoofd Verpleging centrum Savelberg, Gouda.

"Eindeloos variëren met gevoel. Je komt in een aparte wereld waar je elkaar ontmoet, tegenkomt en spreekt… maar dan zonder woorden. Je laat de werkelijke wereld los en vaart mee in de wereld die geen goed of fout kent, die geen eisen stelt. Een wereld tussen jou en mij.."

Annet Koelman, medewerker cliënt en coördinator welzijn bij zorginstelling Martha Flora Hoorn.

"Het is geweldig om te zien ,ik heb dit met mijn man die dementie heeft gedaan in Verpleeghuis Aafje, Locatie 't Ronde Sant in Ridderkerk."

Henny Rijnberk

"Het is een middel om ook lichamelijk contact te bevorderen juist ook onder bijvoorbeeld een echtpaar of kinderen van….
Geeft ontspanning bij mensen die onrustig zijn, het heeft iets magisch.
Zonder denken, gewoon doen…en contact ervaren zonder te spreken.
"

Medewerkers Martha Flora Hoorn, Martha Flora Hoorn.

"Alsof ze wakker worden uit een winterslaap."

Dr. Anneke van der Plaats, sociaal geriater, en auteur van o.a. 'De dag door met dementie' en 'De wondere wereld van dementie'.

"De CRDL is een echte ontdekking."

Drs Marc J.M. Petit, directeur Wetenschappelijk Onderzoek Alzheimer Nederland.

"De CRDL maakt in zijn eenvoud en simpelheid een heel nieuwe manier van communicatie mogelijk."

Prof. dr. Luc de Witte, hoogleraar Technologie in de Zorg bij de Universiteit van Maastricht.

"Alle mensen met dementie hebben last van heimwee. CRDL laat de mensen even thuis komen."

Gerke de Boer, stafverpleegkundige en auteur van o.a. 'Het demente brein' en 'Zo doen we dat hier'.

"Bewoners reageren er schitterend op! Een bewoner zei: die mag je nooit wegdoen... Mensen zie je opfleuren wanneer ze het geluid horen."

Trea Nuis, fysiotherapie Amie ouderenzorg, locatie Meerleven Bodaan, Bentveld.Wilt u het zelf een keer ervaren, neem dan contact met ons op.

Vraag een demonstratie aan