Wat is de CRDL

De CRDL (cradle) is een interactief zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Door fysiek contact speels en onderzoekend te benaderen omzeilt de CRDL bestaande conventies rond aanraking.

Smart Design

De CRDL is bedacht door ontwerpers Dennis Schuivens en Jack Chen. Het instrument, van kwalitatief hoogwaardig massief edelhout, combineert speelse, organische vormgeving met slimme software. De elektronica is verborgen in de houten behuizing, zodat de technologie achter het product onzichtbaar blijft. Geen knoppen, snoeren, lampjes of stekkers. De nadruk ligt op interactie."De CRDL is een prachtig instrument en levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van een waardevolle toekomst voor mensen met dementie en mensen die hen verzorgen."

Gea Broekema-Procházka, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland

Geluid door aanraking


Het instrument reageert op de intensiteit en frequentie van de aanraking. Het roept geluiden op uit de natuur (de zee, vogels, krekels), de stad (een tram, fietsbel, kerkklok), dierengeluiden of geluiden van muziekinstrumenten of uit het alledaagse leven (fluitketel, koffiekopjes). Gebruikers beschikken over een uitgebreide geluidsbibliotheek of kunnen zelf geluiden toevoegen aan de SD-kaart. De interactie begint wanneer twee gebruikers ieder één hand op de CRDL leggen en een circuit vormen door elkaar aan te raken. De CRDL herkent de manier waarop mensen elkaar aanraken en vertaalt deze aanrakingen in geluid.

De manier van aanraken is van invloed op het geluid dat wordt voortgebracht: vasthouden, wrijven, tikken of kriebelen. Door het menselijk lichaam in te zetten als onderdeel van de besturing, ‘bespelen’ gebruikers niet zozeer het instrument maar elkaar.

Er zijn 25 voorgeprogrammeerde geluiden, gebruikers kunnen ook eigen geluiden toevoegen op de SD-kaart. CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt door meer deelnemers aan het circuit toe te voegen, als schakels in een ketting.CRDL Specificaties

  • Kwalitatief hoogwaardig massief edelhout
  • Gewicht: +/- 3 kg
  • Afmetingen: 405*250*155 (l*b*h in mm)
  • Geluidsbibliotheek standaard: 5 thematische bibliotheken (in totaal 25 geluiden)
    Geluidsbibliotheek complete: 15 thematische bilbiotheken (in totaal 75 geluiden)
  • Geleverd in hoogwaardige productverpakking met schuimrubber interieur
This content requires HTML5 & Javascript or Adobe Flash Player Version 9 or higher.
Klik en sleep om de CRDL te draaien en dubbelklik voor fullscreen.

CRDL Draagtas

Robuuste, hoogwaardige CRDL-draagtas met beschermpadding binnen en buiten

Definitieve uitvoering kan licht afwijken van getoonde exemplaren.

"Het is ontroerend op te zien hoe de cliënten erop reageren. Je ervaart een ingang om contact te maken door muziek en geluiden. Het gebruik van de CRDL raakt niet alleen de cliënten, maar ook de begeleiders en familie. Het is zo’n mooi moment wanneer je mensen uit hun geslotenheid kunt halen." 

Corine Lenting, gespecialiseerd verzorgende en woon-zorgbegeleider bij ZorgSpectrum.

CRDL: technologie in dienst van de gebruiker


De CRDL is zo vormgegeven dat de techniek in dienst van de gebruiker staat. De focus is: mensen met elkaar verbinden.

De vorm van de houten CRDL nodigt uit tot aanraken en versterkt de zintuigelijke beleving.  De geometrie is een afgeleide van een volume dat gebaseerd is op de gulden snede. De ellipsoïde behuizing wordt gekenmerkt door z’n beweeglijke vorm, de uitgesproken doorlopende nerftekening, het ontbreken van zichtbare verbindingen en het laag gecentreerde zwaartepunt dat resulteert in een gebalanceerd object (dat niet kan omvallen). De aanraakvlakken zijn gemaakt van geleidend elastomeer en vormen een tactiel contrast met het gladde hout. De innovatieve technologie is verborgen in de houten behuizing.

Gebruikers bespelen elkaar

De interactie begint wanneer twee gebruikers ieder één hand op de CRDL leggen en een circuit vormen door elkaar aan te raken. Door de innovatieve technologie en intelligente software registreert de CRDL verschillen in soortelijke weerstand in het gevormde circuit en kan zó verschillende manieren van aanraken onderscheiden. Gebruikers kunnen elkaar vasthouden, wrijven, tikken of kriebelen. Door het menselijk lichaam in te zetten als onderdeel van de besturing, ‘bespelen’ gebruikers niet zozeer het instrument maar elkaar.

Verborgen innovatie

Het circuit kan worden uitgebreid door mensen toe te voegen aan de kring, als schakels in een ketting. Iedere deelnemer heeft dezelfde mogelijkheden het samenspel te beïnvloeden. Tijdens het ontwerponderzoek hebben ontwerpers Jack Chen en Dennis Schuivens ervaren hoe met name oudere gebruikers onzeker zijn ten aanzien van technologie. Omdat dit het gebruik van apparatuur in de weg kan staan is ervoor gekozen een benaderbaar object te ontwerpen dat nieuwsgierigheid bij gebruikers oproept. Daarom is ook gekozen voor natuurlijk materiaalgebruik, de organische vorm en het ontbreken van zichtbare verbindingen, bedieningsknoppen en aansluitpoorten. De CRDL is een innovatief technisch product dat zich door z’n ontwerp niet als zodanig presenteert aan de gebruiker.

Nederlandse productie

De CRDL wordt in Nederland geproduceerd uit massief edelhout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Al het hout dat wordt onttrokken voor productie wordt opnieuw aangeplant. Om de natuurlijke werking van het hout te beperken, wordt een massief blok samengesteld uit tegengesteld verlijmde delen, waarna dit blok wordt gesplitst in twee delen, te weten een schaal en een deksel. Beide delen worden voorzien van referentiemarkeringen om de doorlopende nerftekening in het eindproduct te behouden. Vervolgens worden de delen met behulp van een CNC-machine in de organische vorm gefreesd, waarna de delen met de hand worden nabewerkt en in detail afgewerkt. Ten slotte wordt de CRDL voorzien van een uv-bestendige houtolie.

Magnetisch verbonden

Aan de bovenzijde van de CRDL wordt aan weerszijden een patroon ingelegd van geleidend elastomeer. Het elektronisch systeem, dat bestaat uit een speaker, het geïntegreerde PCB en de oplaadbare batterij, wordt aan de binnenzijde van de behuizing geassembleerd en aangesloten. Ten behoeve van het klemmen van beide delen wordt een magnetisch verbindingssysteem toegepast.

Speciale opbergkist

De CRDL wordt in een hoogwaardige, tactiele productverpakking geleverd. De binnenzijde van de opbergkist is voorzien van een mal uit recyclebaar kunststof die de organische vorm van de CRDL draagt. De toebehoren zijn verpakt in een apart accessoire-doosje met magnetische sluiting.


Wilt u het zelf een keer ervaren, neem dan contact met ons op.

Vraag een demonstratie aan